تحولات چاپ در قرن بیستم

تحولات چاپ در قرن بیستم

تحولات چاپ در قرن بیستم

در نیمه‌ی اول قرن بیستم نوعی چاپ وارد بازار شد که در آن حروف به واسطه‌ی زینک، به طور مستقیم بر روی کاغذ نقش می‌بستند. ارزش این نوع چاپ چند چیز بود:

  • خوانا بودن
  • عدم پاشیدگی جوهر یا ثبت نشدن حروف
  • عدم در هم رفتگی جوهر حروف
  • سرعت بسیار بالای تکثیر کاغذها

همزمان با ابداع دستگاه‌های چاپ افست و تحولات گسترده در چاپ‌های مسطح، دیگر دغدغه‌ی ابداع دستگاه‌های جدید و گونه‌های نوین چاپ فراموش شد. از این رو با تکیه بر دو ویژگی مهم «سرعت» و «کیفیت» در چاپ، دست به توسعه‌ی همان دستگاه‌های موجود زدند. تا اینکه پس از مدت زمانی نه چندان طولانی، در اغلب کشورهای غربی، با مرکزیت آلمان، ماشین‌های چاپ غول پیکر «بوبینی» تولید شد. از اینجا بود که «نسل سوم» دستگاه‌های چاپ، باز هم از آلمان وارد بازار شدند.

دستگاه‌های بوبینی:

این ماشین‌ها خود انواعی داشتند. از جمله توانایی‌های بارز و برجسته‌ی آن‌ها می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • چاپ همزمان پشت و روی یک کاغذ، آن هم در شش رنگ مختلف
  • توانایی تا کردن
  • خشک کردن
  • در نهایت قیچی و جدا سازی کاغذها از یکدیگر (به دقیق ترین و منظم‌ترین حالت ممکن)

در پیشرفته ‌ترین نوع این دستگاه‌های بوبینی، در هر ساعت155,000 کاغذ، آن هم تنها با دخالت و همکاری شش کارگر، به نتیجه‌ی نهایی می رسیدند. این در حالی بود که دستگاه‌های قدیمی این نتیجه را طی چندین ساعت‌ و با همکاری ده‌ها کارگر به ثمر می‌رساندند؛ آن هم با کیفیتی بسیار نازل‌تر از نمونه‌ی کار دستگاه‌های بوبینی بود.

طولی نکشید برای جاگیر بودن ماشین‌های بوبینی، و اندازه‌های غول آسای آن‌ها، تمهیداتی اندیشیده شد. ماشین‌های بوبینی بخصوص دستگاه روتاتیو را به صورت چند طبقه بر روی هم سوار می‌کردند. این تحول در شکل و ساختار هیچ آسیبی به کیفیت و سرعت تکثیر وارد نمی‌کرد. با ساخت این برج‌های چاپی، مسئله‌ی اشغال فضای بسیار، که هزینه‌های بسیاری را به چاپ‌خانه‌ها تحمیل می‌کرد، را حل کرد.

قرن بیست و یکم و نسل چهارم

با به کارگیری کامپیوتر و رشد در بسیاری از تولیدات صنعتی، از جمله صنعت چاپ؛ همچنین توسعه‌ی تکنولوژی و علوم ارتباطات، صنعت چاپ هم دچار تحولات حیرت انگیز و بسیار گسترده‌ای شد. این گونه بود که با آغاز قرن بیست و یکم، «نسل چهارم» دستگاه‌های چاپ وارد بازار شد.

تحولات صنعت چاپ با به کارگیری کامپیوتر تا به جایی بود که، می‌توان به جرئت گفت یکی از اساسی‌ترین و مهم‌ترین دوره‌های تحول در این صنعت همین دوره اخیر است. دیگر کامپیوترها هستند که بار تمامی برنامه‌ریزی و کنترل تولید و چاپ را متحمل می‌شوند. از تایپ کلمات تا صورت‌بندی و صفحه آرایی و طراحی گرفته، تا آماده‌سازی‌های نهایی برای چاپ شدن نوشته‌ها بر روی کاغذ.

با ورود کامپیوتر به صنعت چاپ، تمامی دستگاه‌های غول پیکر و نظام‌های وسیع؛ به همراه زحمات و فشارهای فیزیکی و فکری که بر روی دوش کارگران و مجموعه‌ی متصدیان چاپ‌خانه‌ها بود، برچیده شد. بخش‌هایی همچون حروف چینی‌، مرکب مالی‌، تنظیم دستگاه، انتقال دستی کاغذها به دستگاه، تا آماده سازی‌های نهایی برای چاپ شدن بر روی نوشته‌ها، یا کاملاً برچیده شدند یا به شکل دیگری، از حالت دستی و فیزیکی خارج شدند و به مدد کامپیوتر با کمترین زحمت صورت می‌گرفتند.

در صورت نیاز به چاپ تعداد معدود و اندک، با استفاده از یک دستگاه کوچک پرینتر رومیزی تمام فرایند چاپ صورت می‌گیرد. اما با چاپ‌های با تیراژ بالا، یعنی در تولید و چاپ کتاب‌، مجلات و…از دستگاه‌های چاپ لیزری که اندازه‌های نسبتأ بزرگی دارند استفاده می شود. اندازه‌ی فیزیکی بزرگ‌ترین دستگاه‌های چاپ لیزری وابسته به کامپیوتر، کمتر از یک دهم نمونه‌های قدیمی آن است؛ اما در کارایی، سرعت، کیفیت، صرفه جویی در نیرو و مواد خام، نسبت به نمونه‌های ماقبل خود، گاهی تا شصت برابر هم می‌رسد.

هر خانه، یک چاپخانه!

از آخرین نمونه‌های ابداع شده‌ی این چاپ‌های لیزری وابسته به کامپیوتر، در سال‌های اخیر، در ژاپن رونمایی شد. این دستگاه‌ها می‌توانند در چاپ‌های زیر پانصد نسخه، حتی فیلم و زینک را از جریان تولید حذف کنند. و بدون فیلم و زینک، با کیفیتی همسان نمونه‌های قبلی.

این دست‌آورد جدید نوید بخش توسعه‌ی چشمگیری را می‌دهد، که در خلل آن صنعت چاپ دیگر محدود و منحصر به کارخانه‌ها و صنایع خاص نباشد؛ هر شرکت و یا شخص خاصی بتواند از صفر تا صد عمل چاپ را به تنهایی در دفترکار و یا خانه‌ی خود، به سرانجام برساند. و این یک رویا نیست!

چنانچه درباره تاریخچه چاپ کنجکاو هستید کلیک کنید.   

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

6 × = 48