چاپ افست چیست؟

دستگاه چاپ افست

بررسی دقیق و انواع دستگاه چاپ افست

چاپ افست، رایج‌‌ترین و بهترین روش  برای چاپ کتاب و محصولات با تیراژ بالا به شمار می‌رود که استفاده از آن در چاپ‌خانه‌های دارای سفارش‌های با حجم بالا بسیار مفید و اقتصادی به شمار می‌آید. جهت چاپ افست با توجه به نیاز و نوع سفارشات از دستگاه‌های مختلفی استفاده می‌شود که در ادامه این نوشتار به معرفی مهم‌ترین این دستگاه‌ها می‌پردازیم .

دستگاه چاپ افست چیست؟

دستگاه چاپ افست دستگاهی است که از آن جهت چاپ مسطح استفاده می‌گردد. در این نوع از چاپ که مبتنی بر قوانین علم شیمی است فرآیند چاپ، انتقال متن یا تصویر و سایر نقوش به سطح مورد نظر بر مبنای تضاد آب و چربی صورت می‌پذیرد. در چاپ افست از سیستم رنگی ( CMYK) استفاده شده و رنگ‌ها به صورت جداگانه بر روی کاغذ چاپ می‌شوند .بدین ترتیب واحد لیتوگرافی چاپ خانه فضاهای چاپ شونده را بر روی فرم (پلیت) که جاذب چربی (مرکب) است طراحی نموده و قسمت‌های چاپ نشونده جاذب آب می‌باشند.

بنابراین با انتقال مرکب به سطح زینک، مناطقی که قرار است چاپ شوند، مرکب را به خود گرفته و به سطح لاستیک منتقل می‌کنند و بدین شکل فرآیند چاپ صورت می‌پذیرد. این سیستم مکانیزه به صورت گسترده برای چاپ تمامی محصولات با تیراژ بالا همانند کتاب، روزنامه، بروشور، تراکت، پوستر،کاتالوگ مناسب بوده و بر روی تمامی سطوح صاف و مسطح هم چون کاغذ، مقوا، فلز، پلاستیک و یا سایر مواد قابل استفاده و انجام می‌باشد.

انواع دستگاه چاپ افست

دستگاه‌های چاپ افست بسته به مدل و یا همان نوع شرکت سازنده، سایز چاپ و تعداد رنگ بکار رفته به انواع زیر تقسیم می‌شوند:

انواع دستگاه چاپ افست چیست؟

1-انواع دستگاه چاپ افست از نظر قطع و اندازه

دستگاه‌های چاپ افست بر اساس بزرگ‌ترین اندازه‌ای که امکان چاپ آن را دارند نامگذاری می‌شوند. اندازه‌های تعریف شده برای ساخت این دستگاه‌ها جهانی و استاندارد بوده و در تمامی جهان دارای مقادیر ثابتی می‌باشند. با‌توجه به کاربردهای گسترده دستگاه‌های چاپ افست کارخانجات تولید کننده آن را در قطع‌های متفاوتی تولید می‌نمایند که بتواند پاسخگوی چاپ سطوح مختلفی باشد. مهم‌ترین دستگاه‌های افست بر اساس اندازه عبارتند از:

  • قطع نیم ورقی: حداکثر ۳۶×۲۲/۵ سانتی‌متر
  • قطع یک ورقی: حداکثر ۵۰×۳۵ سانتی‌متر
  • دستگاه یک و نیم ورقی: حداکثر ۴۵×۶۰ سانتی‌متر
  • دستگاه دو ورقی: حداکثر ۷۲×۴۵ سانتیمتر
  • دستگاه های دو نیم ورقی : حداکثر ۷۰×۵۰ سانتی‌متر
  • دستگاه سه ورقی: حداکثر ۹۰×۶۰ سانتی‌متر
  • دستگاه چهار ورقی: حداکثر ۹۰×۷۲ سانتی‌متر
  • دستگاه چهارونیم ورقی: حداکثر ۷۰×۱۰۰ سانتی‌متر
  • دستگاه پنج ورقی: حداکثر ۱۴۰×۱۰۰ سانتی‌متر
  • دستگاه شش ورقی: حداکثر ۱۶۰×۱۲۰ سانتی‌متر
  • دستگاه هشت ورقی: حداکثر ۲۰۰×۱۴۰ سانتی‌متر

2-انواع دستگاه چاپ افست بر اساس شکل و فرم 

این دستگاه‌ها بر اساس شکل و فرم به دو دسته خوابیده و ایستاده طبقه بندی می‌گردند. کمپانی آلمانی بزرگ هایدلبرگ به عنوان تنها کارخانه تولید دستگاه‌های خوابیده چاپ افست در جهان شناخته شده است. اما دستگاه‌های افست ایستاده توسط کارخانجات مختلفی در سراسر دنیا تولید و عرضه می‌شود و به علت داشتن سرعتی بالاتر از شکل دستگاه افست خوابیده، در حال حاضر این شکل از دستگاه بیشتر در چاپ‌خانه‌های سراسر دنیا مورد استفاده قرار می‌گیرد.

3-انواع دستگاه چاپ افست بر اساس نوع و مدل 

انواع دستگاه چاپ افست به دو دسته اصلی وب (sheet fed) و ورقی (sheet fed) تقسیم می‌شود. توضیحات مربوط به هر دستگاه را در ادامه می‌توانید مطالعه بفرمایید:

  • دستگاه ورقی (SHEET FED)

این دستگاه به عنوان یکی از پرقدرت‌‌ترین و پیشرفته‌‌ترین دستگاه‌‌های چاپ به شمار می‌آید که به جای رول ‌های کاغذ از صفحات پیش برش خورده جهت چاپ استفاده می‌شود. این نوع از دستگاه چاپ افست از لحاظ قیمت، فضای قابل اشغال، انعطاف پذیری در تغییر و تعیین میزان تیراژ و کیفیت، یکی از دستگاه‌‌های بسیار مقرون به صرفه و کاربردی در صنعت چاپ شناخته شده و از آن می‌توان جهت چاپ کتاب و مجلات در تیراژ بالا استفاده نمود.

  • دستگاه وب (WEB FED)

این دستگاه از رول کاغذ به هم پیوسته جهت چاپ استفاده نموده و پس از چاپ صفحات آن‌ها را جدا کرده و برش می‌زنند. از این دستگاه برای  چاپ مجلات با حجم بالا و چاپ کتب خاص استفاده می‌شو . این دستگاه خود دارای دو نوع افست وب heatst و افست وب coldest می‌باشد. هزینه چاپ با دستگاه رول و شیت کاملاً متفاوت از یکدیگر بوده و چاپ رول برای پروژه‌های با تیراژ بالای 20 هزار و چاپ شیت در تیراژ 5000 به بالا مقرون ‌به ‌صرفه تر و کم هزینه‌تر است.

برندهای معروف تولید کننده دستگاه چاپ افست

معروف‌ترین برند تولید کننده دستگاه چاپ افست برند آلمانی هایدلبرگ می‌باشد. پس از آن برند رولند و برند آلمانی K.B.A جزو برند‌های مطرح تولید کننده این دستگاه‌ها در جهان به شمار می‌روند. این دستگاه‌های در ایران بیشتر جزو تولیدات یکی از دو شرکت نامبرده و شرکتی هندی به نام شیوا می‌باشند.

کلام پایانی

با توجه به توضیحات نامبرده حتماً به خوبی متوجه شده‌اید که چاپ افست نسبت به چاپ دیجیتال یکی از بهترین، کم هزینه‌ترین و با کیفیت‌ترین روش‌های چاپ در حال حاضر است که می‌تواند در تیراژ بالا مورد استفاده قرار گیرد. خوشبختانه این دستگاه‌ امروزه قابلیت چاپ بر روی انواع متریال را داشته و در این زمینه از سرعت بالایی برخوردار می‌باشند. لذا با استفاده از چاپ افست به راحتی می‌توانید فرآیند چاپ را در قطع‌های مختلف کاغذ و سایر سطوح صاف انجام داده و در وقت و هزینه‌های خود وعلی‌الخصوص مصرف کاغذ صرفه جویی بسیاری نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1 × = 9